joi, 13 aprilie 2017

Săptămâna "Școala altfel"


Când vorbim despre SĂPTĂMÂNA ȘCOALA ALTFEL, ne gândim la fel de fel de activități ce nu țin de învățământul formal, însă acest lucru nu înseamnă că această perioadă “de relaxare” nu ajută în dezvoltarea și formarea elevului și a nivelului său de învățare.
Din punctul meu de vedere, toate deprinderile dobândite în această săptămână conțin curriculum ascuns, deoarece toate activitățile cuprind învățături care sunt ascunse în spatele micilor “distracții” (excursii; drumeții;  vernisaje de fotografie,  tablouri;  concursuri sportive, muzicale etc.).
Primul  impact, pe care l-a avut acest proiect asupra nivelului meu de pregătire a intelectului meu, a fost  în clasa a V-a, când doamna dirigintă a organizat o mică excursie la Durău, unde am vizitat  mănăstirile Sucevița,Moldovița,Putna și am urcat pe muntele Ceahlău (www.viziteazaneamt.ro/category/parcul...ceahlau/trasee-montane-in-masivul-ceahlau/ ),de unde am deprins abilități psiho-motorii, acestea din urmă ajutându-mă să-mi dezvolt cunoștințe care îmi sunt de folos în cariera mea de cadru didactic.
Castelul  de la Miclăuşeni
Nu în ultimul rând, experiența pe care am petrecut-o cu  profesorii si colegii de liceu în excursia de o zi,  de pe data de 29.03.2017, unde am vizitat Castelul de la Miclaușeni  ( www.miclauseni.ro/)(la acest obiectiv am deprins cunoștințe în domeniul artei arhitecturale.), casa memorială a lui Vasile Alecsandri (aici câțiva colegi au jucat o piesă de teatru, “Chirița în provincie”și am făcut poze), mănăstirea Văratec, casa memorială a Veronicăi Micle și casa memorială din Humulești a cunoscutului povestitor  român, Ion Creangă(aici am avut un ghid diferit de ceilalți , pe care i-am întâlnit până acum, deoarece acesta folosea expresii şi cuvinte specifice spaţiului moldovenesc popular)
Apoi am vizitat casa memorială a lui Mihail Sadoveanu (https://vimeo.com › APDT › Videos ), unde un preot care slujește la mănăstirea Vovidenia ,de lângă reşedinţa de vară a scriitorului, ne-a povestit viața acestuia.
Am luat prânzul la Casa Arcașului (www.casaarcasului.ro/), unde domnul profesor Sevastian Alexandru a destins atmosfera cântând la acordeon câteva melodii românești,apoi ne-am îndreptat spre cămin,şi astfel ziua s-a încheiat. În următoarele zile  am avut activităţi  legate de domeniul societăţii (conferintă despre violenţa în familie şi maraton de filme ).
Corul Vasiliana-Colegiul Pedagogic ''Vasile Lupu'' ,Iaşi
O altă experienţă de educaţie în domeniul actului de cultură a fost participarea mea la activitatea, corului şcolii, de pe data de 31.03.2017.   Cu acest cor am câştigat locul al treilea la Olimpiada Corală –faza zonală, care s-a desfăşurat în oraşul Botoşani.Am dobândit abilităţi muzicale.

Surpriza zilei a fost că domnul profesor Sevastian Alexandru, la ora prânzului ne-a cântat la acordeon câteva melodii populare.



La sfârşiitul acestor activităţi elevii vor fi capabili :

  1. să lucreze în echipe;
  2. să îşi descopere pasiuni;
  3. să îşi exprime opinia      despre locurile vizitate


Săptămâna Școala Altfel este o experiență de învățare eficientă prin care elevii deprind abilități pe care în sala de curs elevii nu au şansa de a le dobândi sau de a le descoperi.